Vlaamse VolksKunstBeweging: volksdans, volksmuziek & vendelspel in Vlaanderen
Vlaamse VolksKunstBeweging: volksdans, volksmuziek & vendelspel in Vlaanderen
Vlaamse VolksKunstBeweging: volksdans, volksmuziek & vendelspel in Vlaanderen

Historiek VVKB

De Vlaamse Volkskunstbeweging kreeg bij haar stichting op 21 januari 1951 de naam "Katholieke Vlaamse Volksdansfederatie", K.V.V.F.. Het doel was aanvankelijk de bundeling van de katholieke groepen tot verspreiding van de volksdans en tot het oriënteren van de cultureel-morele strekking der aangesloten groepen in katholieke en Vlaamse zin. Het was vooral de bedoeling een gezonde ontspanningsgelegenheid te bieden aan de gevorderde jeugd

In 1954 werd Mon De Clopper tot voorzitter verkozen. Een der eerste betekenisvolle ingrepen van voorzitter Mon De Clopper was de verandering van de naam "Volksdansfederatie" in "Volkskunstfederatie". Het activiteitsspectrum werd uitgebreid tot huismuziek, volkszang, vendelen en lekenspel en andere uitingen van het volksleven.

Op 23 november 1963 werd principieel besloten tot de oprichting van de Vlaamse Volkskunstbeweging VVKB.
Op 4 en 5 april 1964 organiseert de V.V.K.B. voor het eerst een Europese volkskunstmanifestatie onder de naam "Europeade 1964". Hier werd de kern gelegd van de jaarlijkse weerkerende Europeades, die inmiddels zijn uitgegroeid tot de grootste Europese volkskunstmanifestatie, georganiseerd vanuit Vlaanderen.

De V.V.K.B. werd geleidelijk verder en sterker uitgebouwd in cursussen, nationale ontmoetingsdagen, vormings- en kaderdagen. We denken hierbij aan nationale Meiboomplantingen, plaatselijke, gewestelijke, gouw- of nationale volkskunstfeesten, volkskunstfestivals, Sint-Maartensfeesten, Sint-Jans- en Luciaweekeinden... Daarnaast werd een hechte band gesmeed tussen de respectievelijke volkskunstgroepen en –beoefenaars uit heel Vlaanderen en tot ver buiten de grenzen van Vlaanderen.

Omwille van een nieuw decreet op de Amateuristische Volkskunstbeoefening, trad VVKB op 1 januari 2001 toe tot een fusie tussen de 3 bestaande Volkskunstfederaties en werd VVKB omgedoopt tot VVVKB, Vrienden van de Vlaamse Volksdans. Ondanks alle mogelijke inspanningen voelde het Vlaamse volksdansveld de band tussen de groepen teloor gaan. Daarom besloot de Algemene vergadering uiteindelijk unaniem in 2006 om vanuit VVVKB deze band opnieuw aan te wakkeren, met alle mogelijke middelen. Als naam werd opnieuw voor VVKB gekozen.

inloggen

e-mail:


wachtwoord:


onthouden  

nog geen lid?

wachtwoord vergeten?


Waarom registreren?
Als gratis VVKB.org lid

  • ontvang je binnenkort de gratis nieuwsbrief met alle VVKB-evenementen
  • kan je zelf evenementen toevoegen.

Registreer vandaag nog!